Hoe overleef ik de winterdip?

Image by Melinda Shelton (CC BY-NC 2.0)

Annelies van Nuland
2 min read

Al kleuren de bladeren prachtig rood en geel en kun je op ijs goed schaatsen, toch zijn deze donkere dagen maar guur! Ben jij net zo somber als de buitenlucht? Dan heb je misschien last van een winterdip.

Heb jij ’s winters last van hoge vermoeidheid, somberheid en concentratieproblemen? Als deze symptomen je bekend voorkomen, heb je misschien een winterdip. En dan ben je niet de enige. Een flink deel van Nederland heeft namelijk last van ‘wintermoeheid’. Zij hebben meer slaap nodig dan normaal en voelen zich een stuk somberder.

Bijzonder aan een winterdip is dat de symptomen in de zomer wegblijven, maar wel elke winter terugkomen. Hier zijn onder andere twee belangrijke redenen voor, en ze hebben alletwee te maken met gebrek aan zonlicht.

Wakker worden!

Ten eerste heb je zonlicht nodig om ’s ochtends goed wakker te worden. Onze biologische klok vereist in de morgen een goede portie licht om de klok weer gelijk te zetten. Wakker worden! Tijd voor een nieuwe dag! Buitenlicht werkt voor wakker worden het beste, omdat daar veel blauw licht in zit. Maar in de winter gaan we grotendeels in het donker naar ons werk en zitten we binnen in gelige lampen. Zo komen we niet aan onze dagelijkse dosis blauw. (Waarom blauw licht zo belangrijk is lees je in de blog “Help! Ik kan niet slapen!”.)

Vitamine D

Ten tweede valt er in de winter weinig zonlicht op onze huid, en is het licht dat wel op ons terecht komt zwakker dan in de zomer. Dat leidt ertoe dat je minder vitamine D aanmaakt in je huid. Te weinig vitamine D kan leiden tot een sombere stemming en problemen met nadenken. Bovendien is vitamine D belangrijk voor de gezondheid van je hersencellen. Te weinig vitamine D kan de balans in neurotransmitters in je hersenen namelijk verstoren.

Wetenschappers in Amerika kwamen erachter dat mensen in Boston van november tot februari te weinig zonlicht zien voor hun vitamine D-behoefte – zeker mensen met een donkere huidskleur. Maar hou je vast: Boston ligt ter hoogte van Zuid-Frankrijk! In Nederland blijken veel mensen zelfs van oktober tot maart een probleem te hebben. We maken dus massaal te weinig vitamine D aan via onze huid.

Zijn pillen de oplossing?

Gelukkig is onze huid niet de enige bron van vitamine D. We kunnen het stofje namelijk ook binnenkrijgen via ons eten. Het zit bijvoorbeeld in kaas (dit scheelt weer voor ons Nederlanders!) en vette vis. En mocht je nog steeds in een winterdipje zitten, dan kun je bij de apotheek vitamine D-supplementen kopen.

Ook voor het blauwe licht is een moderne oplossing te vinden. Er zijn namelijk speciale lampen die zonlicht nabootsen. Deze zorgen ervoor dat juist dat goede blauwe licht ook in de lamp zit. Maar een simpelere oplossing is om overdag wat vaker naar buiten te gaan. Tijdens de lunch even een rondje lopen. Misschien toch op de fiets naar de winkel?

En als dit allemaal niet werkt, is er één troost: onze zuiderburen. In de zonnige zuidelijke landen van Europa schijnen ze niet zoveel last te hebben van winterdipjes… We kunnen dus altijd nog een ticket boeken.

Meer informatie:

Orginele plubicatiedatum: 2 december 2016
Editor: Jeroen van Baar