Help! Ik kan niet slapen!

Heb jij heel veel moeite om in slaap te vallen? Dan zou dat best kunnen komen door dat mobieltje naast je bed. “Maar ik zet het geluid altijd uit!” Toch kan je mobieltje nog steeds voor heel wat slapeloze nachten zorgen. Behalve als jij nog steeds een trotse bezitter bent van de Nokia 3310, geeft het scherm van het mobieltje namelijk best wat licht. Het is dit licht dat voor problemen zorgt.

2 min read

Het verliefde brein

Valentijnsdag is de dag waarop de liefde wordt gevierd. Maar voor velen is Valentijnsdag juist een vervelende herinnering aan het single-zijn. Of aan een relatie die pas geëindigd is. Terwijl de liefde overduidelijk centraal staat op valentijnsdag, neemt ze ook een grote plaats in in de rest van ons leven. Waarom zijn we zo gefocussed op relaties? En wat gebeurt er dan in onze hersenen? Waarom we helemaal in vervoering kunnen raken door onze nieuwe liefde, en zo vreselijk verdrietig worden wanneer we deze verliezen.

2 min read

Hete pepers

Het eten van een hete curry, of jezelf branden aan een hete ovenschaal… Grappig eigenlijk, dat we deze twee dingen allebei ‘heet’ noemen. De een gaat immers over smaak, de ander over temperatuur. Toch is deze woordkeuze geen toeval, want ‘pittig’ en ‘heet’ lijken meer op elkaar dan je zou denken.

2 min read

Hoe overleef ik de winterdip?

Al kleuren de bladeren prachtig rood en geel en kun je op ijs goed schaatsen, toch zijn deze donkere dagen maar guur! Ben jij net zo somber als de buitenlucht? Dan heb je misschien last van een winterdip.

2 min read

Het mysterie van de koriander met zeepsmaak

Sommige mensen vinden koriander heerlijk, een echte smaakmaker. Maar volgens anderen smaakt het kruid naar zeep. Smaken verschillen natuurlijk, maar er is meer met zeepproevers aan de hand…

2 min read

Waarom je vriendin altijd koude voeten heeft

Koud hè? Sneeuw, gladheid, treinvertragingen. Er zit maar één ding op: truien aan, mutsen op, en dicht tegen elkaar aan kruipen. Maar hoe komt het dat we ons koud voelen? En waarom krijgen vrouwen eerder koude voeten dan mannen?

2 min read

Wanneer is koffie schadelijk?

Koffie is één van de meest gedronken dranken ter wereld, samen met water, thee en alcohol. Maar dat zegt natuurlijk niet alles. Is koffie gezond? En wanneer drink je te veel?

2 min read

Kun jij zonder je kopje koffie?

Wie kan er nog een ochtend zonder het ‘zwarte goud’, koffie? Deze cafeïnehoudende drank is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van de dag. Hoe houdt koffie je wakker?