Romige zoete risotto met een hartige bite door de chorizo. Het is 100% comfortfood en één van mijn favoriete recepten!
Ingredienten
Voor de risotto:
- 200 gr chorizo, grof gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 100 gr cherrytomaatjes, gehalveerd
- 250 gr risottorijst
- 1 blik tomatenblokjes 400 gr (aanrader: cherrytomaatjes uit blik!)
- 1 l groentebouillon, tegen de kook aan
- 100 gr mascarpone
- Verse basilicum naar smaak (=Veul)
Topping:
- ongeveer 500 gram zoete aardappel
- 1 of 2 paprika’s. (Maak je groene paprika’s eens op! Het blijkt uitstekend te passen.)
Bereidingswijze (bereidingstijd 30 minuten):
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snij de zoete aardappel en paprika in blokjes, en doe deze met wat olie, peper en zout in de oven voor 30-40 min.
- Doe de chorizo samen met de ui en de knoflook in een droge pan, de chorizo geeft voldoende vet vrij.
- Bak het geheel aan tot de ui glazig wordt.
- Voeg de tomatenpuree en de cherrytomaatjes toe. Bak dit twee minuten mee voordat je de rijst toevoegt.
- Bak de rijst al omscheppend mee tot de korrels glazig worden.
- Doe dan de tomatenblokjes en een eerste soeplepel van de groentebouillon bij de rijst in de pan.
- Laat de rijst de bouillon zoveel mogelijk opnemen voordat je weer een nieuwe lepel toevoegt.
- Herhaal dit tot de bouillon op is of de rijst helemaal gaar is.
- Roer de mascarpone en verse basilicum door de risotto.
- Verwarm het geheel tot de mascarpone gesmolten is.
- Serveer de tomatenrisotto met de gegrilde zoete aardappel en paprika. (En een basilicumblaadje voor de kleur.)