Ovenplaat met gebakken Feta, broccoli(ni), tomaten en citroen
Annelies van Nuland
1 min read

Tags

Makkelijk, snel (op even op de oven wachten na) en héél erg lekker, beter kan het niet! Ovengebakken heeft feta een bijna romige textuur, vergelijkbaar met geitenkaas, maar met de karakteristieke smaak van feta. Serveer dit gerecht met gekookte orzo voor een complete maaltijd.

Ingredienten (2-3 personen):

  • 1 broccoli of 1 bos brocolini in roosjes en blokjes gesneden
  • 500g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 kleine rode ui, gepeld, in vieren gedeeld en in partjes van 2 inch gesneden
  • 1 citroen, in dunne plakjes gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie, plus meer om te serveren
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel rode pepervlokken
  • zout en zwarte peper
  • 200gr feta, in plakjes van 1 inch gesneden
  • (+/- 200gr) Gekookte orzo of farro, om erbij te serveren
  • ½ kopje verse basilicum of korianderblaadjes en fijne stelen, grof gehakt (optioneel)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven tot 210 graden met een rek in het onderste derde deel.
  2. Snij de broccoli/lini in roosjes en snij de steel in kleine blokjes
  3. Halveer de cherrytomaatjes, snij de citroen in schijfjes
  4. Meng op een bakplaat de broccoli, tomaten, ui en schijfjes citroen met de olijfolie en hussel door elkaar.
  5. Voeg komijn en rode pepervlokken toe, breng op smaak met zout en peper en meng opnieuw tot ze gelijkmatig bedekt zijn.
  6. Leg de plakjes feta in de groenten. (Het is oké als ze een beetje uit elkaar vallen.)
  7. Rooster 25-30 minuten, roer halverwege maar laat de feta op zijn plaats, tot de broccolini aan de uiteinden verkoold is, de stelen gemakkelijk kunnen worden doorboord met een vork en de tomatenschillen beginnen te blazen en af te breken.
  8. Serveer over orzo of farro. Besprenkel met olijfolie en eventueel een beetje (verse) citroensap.
  9. Voeg nu (eventueel) de verse kruiden toe.